VM-GALLERI

Telgate,Italien,25-27 Maj 2006 var plats och datum då IPO VM för Dobermann hundarna gick av stapeln.

Som Dobermann älskare och uppfödare var det en självklarhet att tacka ja när  erbjudandet om att få åka med ner och uppleva detta stora väl organiserade evenemang på plats.

Det visade sig snart att detta skulle bli ett för hundarna mycket krävande VM i tryckande hetta med en medel temp runt 30 grader i skuggan.

Fokusen låg på de Svenska ekipagen, då vi för första gången skickade ner ett helt lag med 3 deltagare Peter Andreasson Tommy Andersson och Cicci Eng. Den svenska hejarklacken var härlig och upplyftande för de tävlande ekipagen.

Då klimatet är så pass annorlunda mot här i Sverige  så begav sig laget ner ca 10 dagar innan den stora tävlings helgen drog igång ,för att acklimatisera hundarna.

Efter en nervkittlande lottdragning och grillkväll, drog då äntligen tävlingarna igång.

Redan under första tävlingsdagen kom Peter Andreasson med den 4 åriga hanen Black Palma´s Ali att sätta press på de andra medtävlandena genom att genomgöra ett mycket fint spår arbete som resulterade i 96 poäng! Domare var Lubos Jansky ifrån CZ. Spårläggaren som i glädje tog tag i Peters kinder och log som en sol. Han tyckte det var härligt att få se ett så fint spår.

Därmed fick han redan då lite av favorit tryck på sig och en kanon start inför lydnaden och skyddet på söndagen. Värmen var tryckande under hela tävlings helgen. Under tävlingens gång märke man hur väl Peters max-trem hundkärra fungerade, när de andra hundarna fick ligga i varma bilar kunde Ali ligga svalt och skönt i 20 grader, där han i lugn och ro kunde återhämta sig.

Efter ett näst intill perfekt strålande lydnads program som fick domaren Joep Selders ifrån NL att utbrista ”remember that name Black Palma´s Ali and Peter Andreasson!” resulterade i hela 98 poäng. Med dessa lysande resultat ifrån både spåret och lydnaden ökade pressen ytterligare och guldvittringen fanns i luften.


För att på bästa sätt ladda om och samla sig inför den sista men ack så viktiga skyddsdel, tog Peter och Tomas med sig hunden och åkte utanför tävlingsplatsen och gav hunden avkoppling och vatten, rastning sedan förbereddes hunden för skyddet. Man märkte redan här att ekipaget var rejält laddade och att de nu skulle ge allt de hade kvar.

Det var en härlig upplevelse att se denna driftiga hund utföra ett mycket fint skyddsprogram med en enorm balans och klara och fina driftsväxlingar, fulla och fasta bett med klara och helt korrekta släppanden, och sist men inte minst vilket enormt kraftfullt Modprov oj..oj helt otroligt, det som domaren kunde ta på var ett par extra kommando för att hunden var så driftig vid skulet som domaren Ingolf Zygmanosky gav 95 poäng och GULDET var därmed klart!!!

En helt fantastisk bedrift då detta var Peters första VM start och att konkuransen i toppen var hård. Det har inte funnits sån bredd och hög kvalite ibland de topp 10 på många år.

Slutpoängen blev hela 289 p och dom poängen står sig i vilket VM oavsett ras samt att även priset för bästa lydnaden under VM:t gick till Peter och Ali. Nu fick äntligen ekipaget betalt för det arbete de har lagt ner och som dom har visat ett flertal tillfällen.

Med tanke på att vårat svenska gäng även tog Lag Silvret så var detta en fantastisk prestation, då vi verkligen visade hur duktiga våra svenska Dobermann hundar är och att de fungerar att jobba under stor press i stark värme. Tyvärr så fanns det en del krafter i Sverige som inte ville sända det lag som blev sänt, tur att inte de fick genomslag med sina idéer. Det var en otrolig stämning i laget och alla var glada för varandras framgång och hjälptes åt. Heja Sverige.

Man ska också veta att bakom Peters guldmedalj ligger en enorm perfektionism i träningen han lämnar inget åt slumpen och är mycket fokuserad på uppgiften samt har han en minutiös förberedelse som inte många orkar/klarar av.

Förutom en mycket bra hund krävs också en kompetent förare/tränare. Peter har också en känsla för alla små viktiga detaljer som tex utfodringen, eget vatten och olika tillskott.

Men ni där hemma i stugorna glöm inte det viktigaste av allt….Kärleken till sporten och er hund.

Ett stort Grattis till Sveriges första Världsmästare Peter Andreasson med Black Palma’s Ali!!

Lycka till på kommande tävlingar, ni gjorde i alla fall min Italien resa oförglömlig……

 

Text av:
Anette Gustafsson

 

 

Copyright ©2006 Peter Andreasson